De ser människohandel på nära håll

Charlotte och Lena har det svåra arbetet att samordna arbetet mot människohandel och prostitution i Jönköpings län. I sitt arbete träffar de både sexköpare och offer för sex mot ersättning.

– Tjejer som går på gatan i kort kjol finns knappt idag, i alla fall inte här. Prostitution pågår på nätet, berättar Lena Pettersson, som tillsammans med Charlotte Edman har uppdraget som regionkoordinator mot prostitution och människohandel.

Det är på nätet som annonserna finns. Där kvinnors kroppar blir andras egendom, där de betygsätts och saluförs. Och där folk hyr ut sina lägenheter, stugor och lokaler för att själva utbytet – kropp emot pengar – ska kunna ske någonstans.

Lena och Charlotte har aldrig träffat en kvinnlig sexköpare. Däremot förekommer det att pojkar och män blir utsatta för sex mot ersättning, men det är män som köper dem.

– Det är främst tjejer som utsätts. Ofta kommer de från fattiga förhållanden i andra länder, med ett löfte om att tjäna pengar. Men så blir de skuldsatta istället eftersom deras kopplare kräver tillbaka pengar för resan hit, bostad, mat och annat, säger Charlotte Edman.

Charlotte och Lena bär på många berättelser. Om våld, förnedring, maktmissbruk och destruktivitet. Många berättelser önskar man att man inte hade hört. Berättelser som inte borde behöva finnas, som rymmer kulturer, normer och strukturer. Föreställningar om att vissa människors flyktiga behov går före andras välmående.

– Sugardejting är en inkörsport för många. Äldre män som kommer i kontakt med yngre tjejer på nätet under föresatsen att de ska ”skämma bort” henne, säger Lena och gör citattecken i luften. Men det handlar aldrig om det egentligen. Maktobalansen finns där redan från början och gör att tjejen ställer upp på saker hon inte tänkt sig från början eftersom hon har svårt att ta sig ur situationen.

Lena och Charlotte samarbetar med en mängd olika aktörer, näringsidkare och myndigheter. Och tipsen kommer in i en strid ström. Hotell och campingar är bra på att se tidiga tecken, och larmar direkt. Många män som blir ertappade med att köpa sex hävdar att de inte vet att det är olagligt och verkar inte riktigt ha funderat över vad de faktiskt gör.

– När vi träffar de här männen brukar vi ställa frågor om kvinnan de träffat. Om hon verkade kunna svenska, vilket land de tror att hon kommer ifrån, om de tror att hon får behålla pengarna själv. Ofta har de inte tänkt på att det kanske står en kopplare runt hörnet och väntar på att få ta pengarna ifrån henne, säger Charlotte.

Kvinnorna som Charlotte och Lena träffar blir erbjudna hjälp. Men det är svårt. Det behövs lång traumabehandling, stöd, en skyddad miljö.

– De här kvinnorna blir skadade på djupet. Det finns program som erbjuder dem att återvända hem om det är vad de önskar, berättar Lena. Och vi hjälper dem på alla sätt vi kan.

Text och bild: Elisabet Malmström, Jönköpings kommun